← Back Published on

Alles wat je moet weten over IPL-ontharing bij je thuis

Mocht je er aankomende zomer voor kiezen om je lichaamshaar gewoon te rocken à la Rachel McAdams en Emma Corrin: props to you! Past de fuzzy look toch wat minder in je straatje maar ben je he-le-maal klaar met dat continue onderhoud? Dan biedt IPL-ontharing wellicht uitkomst.

door Jari Putteman

Rode bultjes, ingegroeide haren en rommelige waxstrips – ontharen is, op z'n zachtst gezegd, niet het meest aangename onderdeel van ons self-care ritueel. Maar wat als je ongewenst haar met één druk op de knop vaarwel zou kunnen zeggen? Dat is de belofte van IPL-ontharing, een van de meest geliefde methodes om een zijdezachte huid te krijgen.

1. Wat is IPL?

Het zal je misschien verbazen, maar de wetenschap achter IPL is eigenlijk heel simpel. IPL staat voor Intense Pulsed Light, een soort lichttherapie die specifiek bedoeld is voor ontharing. Je IPL-apparaat zendt een breed lichtspectrum uit, dat geabsorbeerd wordt door de melanine in de haarfollikel. De door het licht opgewekte warmte beschadigt vervolgens het haarzakje, waardoor verdere groei wordt geremd. Na verloop van tijd (en bij regelmatig gebruik) zal de haargroei in het behandelde gebied aanzienlijk verminderen. 

Op welke manier IPL-ontharing dan precies verschilt van laserontharing? Wel, ondanks dat beide methodes licht gebruiken om de haarzakjes aan te pakken, is er wel degelijk een onderscheid. Zo trek je voor laserontharing naar een bevoegd specialist in een salon of medische praktijk en berust de techniek op een monochrome, coherente lichtbron. De prodecure is over het algemeen nauwkeuriger en effectiever dan IPL, maar ook heel wat duurder. Daar komt bij dat je IPL-behandelingen kan uitvoeren in de privacy van je eigen huis én dat je ze volledig kan afstemmen op je drukke schema.

Belangrijk om te weten is dat IPL-ontharing niet voor iedereen geschikt is. Aangezien licht haar weinig melanine bevat, reageert het minder goed op IPL dan donker haar. Anderzijds kan de hoge hoeveelheid melanine in een donkere huid meer licht absorberen dan de aanbevolen hoeveelheid, waardoor de huid beschadigd kan raken. Voor mensen met blond, rood of grijs haar biedt laserontharing in sommige gevallen soelaas.

2. Hoelang duurt een behandeling?

De duur van een IPL-sessie hangt samen met de oppervlakte van het te behandelen gebied. Kleine zones (zoals de oksels of bovenlip) hebben doorgaans maar een paar minuten nodig, terwijl grotere gebieden (zoals de benen) een uur in beslag kunnen nemen. Omdat je de behandeling zelf uitvoert, kan je er evenwel voor kiezen om pauzes in te lassen of de behandeling op te splitsen in kortere intervallen. Een insider tip? Kijk je favoriete serie terwijl je aan de slag gaat!

3. Doet het pijn?

We hebben allemaal weleens horrorverhalen gehoord over pijnlijke epileersessies en bloederige scheermesjes. Gelukkig hoef je je bij IPL weinig zorgen te maken wat dat betreft. Hoewel de behandeling in het begin lichtjes oncomfortabel kan zijn, raken de meeste mensen al gauw gewend aan het gevoel. Gebruikers beschrijven het doorgaans als een warme, tintelende sensatie, vergelijkbaar met een elastiekje dat tegen de huid knapt. Toch is dat ongemak meestal tijdelijk en verdwijnt het kort na de behandeling. Bovendien laten heel wat IPL-apparaten toe de intensiteit van de zaps aan te passen aan je persoonlijke tolerantieniveau.

4. Hoelang blijven de haartjes weg?

Alvorens je naar de winkel rent, moet je weten dat IPL-ontharing geen permanente oplossing biedt voor je probleem. Als je het apparaat correct gebruikt, mag je verwachten dat de haargroei in het behandelde gebied na enkele sessies aanzienlijk afneemt. De periode tussen twee behandelingen hangt af van persoon tot persoon en van de betrokken zone, waarbij je om de 6-12 maanden een nabehandeling nodig hebt om je resultaten te behouden. Nog altijd beter dan een tweewekelijkse waxsessie, toch?

5. Welke apparaat kies ik?

Nu je gewapend bent met alle kennis die nodig is om thuis aan de slag te gaan, rest je enkel nog de taak een apparaat uit te kiezen dat aansluit bij je behoeftes. Omdat ze elk beschikken over eigen kenmerken en voordelen, is hier een overzicht van de beste exemplaren op de markt:

  • Een van de populairste keuzes onder thuisgebruikers is ongetwijfeld de Philips Lumea Prestige. Het apparaat wordt geleverd met opzetstukken die zich richten op specifieke lichaamszones, zoals het gezicht, de oksels en de bikinilijn. Daarbovenop beschikt het over een slimme huidsensor, zodat je het lichtniveau van de Lumea kan afstemmen op je huidskleur.
Prijzen variëren
  • Een ander toestel om te overwegen is de Braun Silk Expert Pro 5. Dankzij de snelle behandeltijden en geavanceerde veiligheidsfuncties is het een ultrabetrouwbare optie, die zich dankzij de precisiekop perfect leent voor de behandeling van kleinere zones.
Prijzen variëren
  • Voor wie op zoek is naar een budgetvriendelijke optie die niet inboet op effectiviteit, is de Silk'n Infinity the way to go. Het compacte apparaat is eenvoudig te bedienen en neemt weinig ruimte in – ideaal voor een touch-up onderweg.
Prijzen variëren



Wa
nt to stay in the loop with the latest blog content? Hit subscribe and receive a weekly update delivered straight to your inbox.